´Het Slotstuk´
Door: thijstebraake
Blijf op de hoogte en volg Thijs
14 November 2011 | Argentinië, Buenos Aires
Bij deze dan alweer het op één na laatste verslag van mijn dagen in Zuid-Amerika! Een korte dit keer!
Het is hier lekker weer en ongeveer 25 graden..
Een goede twee en een halve week geleden heb ik vanuit Puerto Iguazu in Argentinië de 26-urige bus naar Rio de Janeiro gepakt met een kleine tussenstop in São Paulo, de grootste stad van Zuid-Amerika met zo'n 20 miljoen inwoners! Het duurde dan ook wel n paar uur voordat de bus de gehele stad doorkruist had. Naar verluidt ook een interessante bestemming, maar simpelweg te groot (tenzij je er mensen kent misschien..), dus mede daarom aan mij voorbij laten gaan.
Rio de Janeiro: Wat kan ik zeggen.. Rio is dé stad!! Hier gebeurt het, hier is het en hier wil je in ieder geval eens in je leven een paar weken gespendeerd hebben! En dat heb ik ternauwernood nog even gedaan, daar het niet op het oorspronkelijke reisplan stond (zet het er dus altijd op als je richting Zuid-Amerika gaat, ook al ben je er al eens geweest..). Het waren de twee duurste, maar misschien ook de twee meest intense weken van een half jaar rondstruinen over het behoorlijk afwisselende en enerverende continent!
De schitterende ligging van de stad, met favela's naast de rijkste buurten, de vele bergen en heuvels en Christus de Verlosser die over de hele stad heen kijkt en ziet hoe het leeft (en hij zag dat het goed was..)! Het klimaat, de schoonheid van de stranden en mensen, een rijke geschiedenis en veel oude en nieuwe glorie, Copacabana, Ipanema en alle vier de voetbalclubs in de top 5 van de Braziliaanse Serie A! Veel groen, apen in de stad en nog steeds een criminaliteitscijfer dat niet onder stoelen of banken te steken is (al betreft het veelal afrekeningen in het drugscircuit en favela's, alwaar nog altijd oorlogen gaande zijn tussen politie en bendes).
In Rio afgesproken met mijn Portugees sprekende amigo Reinier. Steun en toeverlaat op bange momenten en connector met de vele locals, die ons gedurende deze twee weken overal mee naartoe hebben gesleurd (afstudeerfeesten, verjaardagen, huisfeesten, andere feesten, voetbalwedstrijden, mooie stadjes en schone stranden)!!! Weinig andere toeristen gesproken hier, wat de gehele 'Rio-beleving' nog nog nog puurder en intenser maakte! Ik was dan ook al goed geintegreerd aldus mijzelf! Zo was er op een zaterdagavond de verjaardag van een zoon van Bebeto (de man die ons in '94 op het WK in de Verenigde Staten behoorlijk in de weg zat met zijn doelpunt, waarna hij zijn fameuze babymove deed om het te vieren (de toen pas geboren zoon is nu overigens een aanstormend talent in de gelederen van Flamengo)! Deze Braziliaanse held natuurlijk wel nog even schijnheilig de hand geschud..!! ...In die ene wedstrijd, die door Branco (die eigenlijk al met rood van het veld gestuurd diende te worden) werd beslist, toen hij met een doffe knal doelman Ed de Goey verschalkte, speelde ook Dennis Bergkamp een belangrijke rol, maar hoe kwam hij daar?? Vloog hij? Of met de boot?..een vraag die ons de nodige tijd bezigde) in een luxeuze villa in een behoorlijke upperclass wijk in Rio de Janeiro! En zo was er op een mooie zondagmiddag een gepassioneerde match tussen Flamengo (DE grote volksclub van Rio, waarbij dus ook gehele favela's naar het stadion trekken) en Cruzeiro! 5-1 werd het maar liefst in deze belangrijke wedstrijd om het Braziliaans kampioenschap! Waar voor ons geld dus en aanrader voor iedereen (ook wanneer je niet van voetbal houdt zul je je verwonderen)!
Er is veel over te vertellen, maar je moet het beleven, zoals men dan wel zegt..
Het plan was om slechts enkele dagen in Rio te blijven, maar dat was niet gelukt (waar ik overigens minder dan nul spijt van heb)! Had graag nog langer gebleven, maar Rio slurpt bankrekeningen leeg en ook die immer terugkerende tijd begon weer te dringen! Hierdoor was het helaas ook niet meer mogelijk de vele schijnbaar schitterende plekken tussen Rio en Buenos Aires te bezoeken.. Met als gevolg dat ik maar een vliegtuig heb gepakt, rechtstreeks naar Montevideo, de hoofdstad van Uruguay..
Zuid-Brazilië: Van wat ik ervan gezien, gehoord en gemerkt heb, is dat het zuiden een compleet ander Brazilië is dan het noorden! Het zuiden is rijker en er zijn wegen waar je met een auto prima op kan rijden! De meeste dingen zijn er beter geregeld en ontwikkeld. De mentaliteit van de mensen in het noorden vond ik iets relaxter, of, laat ik zeggen dat zij zich over andere dingen druk maken. Eigenlijk heb ik van Brazilië (werkelijk een immense oppervlakte) niet genoeg gezien om er echt iets zinnigs over te kunnen zeggen, dus ik laat het maar bij deze summiere informatie.
Uruguay en Montevideo: Eindelijk dus Montevideo bereikt! Volgens velen de meest leefbare stad van Zuid-Amerika.. Deze hoofdstad van Uruguay was inderdaad een gemoedelijke plek, met de 'oude stad' als hoogtepunt, alwaar zich een heus carnavalmuseum bevond en vele gezellige, Zuid-Europees aandoende straatjes, barretjes en terrassen! En een gezellige, overdekte mercado sierde het zakelijke deel van de oude stad. Mooi hoe gaucho's (zuid-amerikaanse cowboys) hier handel bedrijven met oude zakenmannetjes in klassieke pakken onder het genot van Roldos (nationale drank; iets tussen champagne en witte wijn) en/of mate (zie vorig verslag) en veel vlees van de grill. Verder leek het een erg veilige, vrij welvarende stad met aardige mensen, maar kon ik er weinig bijzonders meer ontdekken!
Colonia del Sacremento: Op weg naar Buenos Aires ligt het pitoreske plaatsje Colonia del Sacremento. Met een schitterend bewaard oud centrum! En kasseistroken waar je u tegen zegt! Mocht Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen ooit afbuigen naar Uruguay, dan zal de beslissing zeker in dit stadje gemaakt worden; een kunst om hier niet lek te rijden (maar goed dat de wielen van het paard zijn wagen geen banden had..)!
Een mooie plek aan het water alwaar ik de boot heb gepakt naar eindstation Buenos Aires!
Uruguay: Ik ben hier niet zo lang geweest en kan er dus ook niet zo heel veel over vertellen (wat misschien al opgemerkt was), maar bovenal lijkt dit heden te dagen een veilig, goed ontwikkeld land, met zelfs WiFi in de bussen (daar kunnen we in NL nog wat leren)! Alles lijkt goed georganiseerd en de afstanden tussen de steden zijn weer een beetje te managen en te betalen! De mensen zijn erg vriendelijk, beginnen allemaal over voetbal te praten en drinken mate bij de vleet. Had bijna een thermosfles aangeschaft om me wat meer begrepen te voelen (zelfs in de supermarkt loopt iedereen onafgebroken aan die tuit te slurpen..)
Buenos Aires: Back again! Final destination! Een warm laatste bad. Vele reisvrinden houden zich hier op of komen hier speciaal voor mij naartoe.. Liam de Australier was het spoor weer eens bijster en ik kon hem overtuigen mee te gaan naar een groot festival op zaterdag, Creamfields! Met vele uit Nederland en uit andere landen afkomstige top DJ's! Het voelde als een fantastisch afscheidsfeest na 6 maanden Zuid-Amerika met 60 duizend mensen!! En nu is het erg goed om nog een paar dagen een beetje van deze mooie stad te genieten, lekker weer en een goeie sfeer (= topcombinatie)!
Financiën: Bankroet.
Foto's met betrekking tot dit en het vorige verslag zal ik jullie met liefde bij thuiskomst laten zien..
Hasta la vista!
Thijs
14 November 2011 - 16:07
Min:
Que bien otra vez! Que vayas bien las ultimas dias y hasta muy rapido!
Besos -
14 November 2011 - 16:51
Manon:
Fijn om te lezen dat je nog steeds maximaal aan het genieten bent! Er zijn weinig momenten in m'n leven dat ik zo jaloers op je ben als nu ;) ..
Succes met afscheid nemen van je amigos en Zuid-Amerika!
Tot donderdag, x -
14 November 2011 - 19:23
Ida:
Thijs, geniet nog van de laatste dagen in Buenos Aires. Goeie reis naar ons kikkerlandje. Ben blij je donderdag weer te zien! -
14 November 2011 - 19:45
Koos:
Grote vriend, goed afsluitend verhaal weer hoor, 'lekker kort' ook! :) Geniet er nog even hard van en we zien elkaar snel!! ciao -
14 November 2011 - 21:53
Ineke:
thijs ik er genoten van je reisverslagen ben je in grolle de koffie is bruin,goeie reis terug. -
15 November 2011 - 23:25
Arno En Natascha:
Hey Thijs,
Zal je reisverslagen missen! Gooi je de laatste foto's nog op facebook oid?
Goede reis terug! -
15 November 2011 - 23:25
Arno En Natascha:
enne.... alvast een fijne verjaardag!